PUBLICITATE

O serie de produse vandute in Romania sub branduri renumite sunt diferite din punct de vedere al ingredientelor fata de cele din Vestul Europei.

Verificari facute de inspectorii ANPC au aratat diferente semnificative fata de piata occidentala, iar inspectorii au constatat ca produsele de consum au, in proportie de peste 22%- dintre produsele analizate- un standard de dubla calitate, scrie libertatea.ro.

Un studiu prezentat marti de Paul Anghel, directorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor arata ca in urma investigatiilor realizate de inspectorii alimentari, 22,78% dintre produsele verificate din Romania, au continut diferit fata de cele din Occident, arata Mediafax.

„Am verificat in functie de etichetele care ne-au fost prezentate in studiul european, unde au fost analizate 128 de produse. Dintre acestea au fost gasite in Romania produse identice de la acelasi producator, dar unele dintre ele veti vedea cu cantitati diferite, diferente privind compozitia, cu absenta unor ingrediente sau cu prezenta altor ingrediente, diferente privind proportiile anumitor ingrediente sau diferente privind parametri rezultati din declaratiile nutritionale. Au fost gasite 79 de produse, s-au constatat diferente la un numar de 18, reprezentand 22,78% din totalul produselor verificate”, a afirmat Anghel.

PUBLICITATE

Astfel, alunele din ciocolata Milka reprezinta doar 17%, fata de continutul produselor din aceeasi gama din Italia, de 22% de alune. Bauturile Fanta contin 5% suc de portocale in Romania, pe cand cele din Franta si Italia contin 10%. Aceeasi situatie este si in cazul bauturile Freeway, care contin 3% suc de portocale in Romania, iar in Italia, 20%.

La cele 18 produse s-au constatat diferente privind compozitia ( absenta unor ingrediente, prezenta altor ingrediente/aditivi), diferente privind proportiile anumitor ingrediente, diferente privind parametrii rezultati din declaratia nutritionala.

Analiza produselor Dr. Oetker Pudding Powder Chocolate (praf de budinca cu gust de ciocolata, produs in Romania de SC Dr Oetker Ro srl, Curtea de Arges). Din compararea valorilor inscrise in Declaratia nutritionala pentru acesta ,a rezultat ca in cazul produsului comercializat pe piata din Romania si Bulgaria: procentul de grasimi totale este de 3,1% si de acizi grasi saturati este de 1,9% fiind valorile cele mai mari din grupa de tari analizata; in cazul unor tari precum Germania si Olanda unde produsul prezenta continutul de grasimi de 1,5% si de acizi grasi saturati de 0,9%, iar in Italia produsul prezenta continutul de grasimi de 1,7% , iar cel de acizi grasi saturati de 1,1%.

Danone – Activia Nature (producator SC Danone PDPA srl, Bucuresti). In raport cu celelalte tari nominalizate in lista, se constata ca procentul de calciu exprimat in % din valoarea nutritionala de referinta al produsului aflat pe piata nationala este de 121 %, fata de 168% in Finlanda si 148% in Polonia. In conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.432/2012 calciul contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos, este necesar pentru mentinerea sanatatii dintilor si contribuie la functionarea normala a sistemului muscular.

Produsul aflat la vanzare pe piata din Romania are un continut de proteine de 3,5% si 3,6% in Bulgaria, fata de tari precum Malta 3,9%, Germania si Finlanda 4,9%. Kinder -Pingui – Produsul din Romania si Bulgaria prezinta continutul de lapte de 21% fata de 24% in cazul produsului comercializat in Germania, Danemarca, Franta Olanda si Finlanda. Produsul comercializat in Romania si Bulgaria prezinta continutul de proteine de 5,3% fata de acelasi produs comercializat in Germania si Finlanda care prezinta continutul de proteine de 7%. Produsul comercializat in Germania si Finlanda prezinta un continut de proteine mai mare cu 32% fata de produsul comercializat in Romania si Bulgaria, produs care si prin denumire este adresat copiilor.

Knorr Baza pentru mancaruri Cub de pasare: produsul din Romania prezinta un continut de extract de carne de pasare de 0,1% in timp ce acelasi produs comercializat in Franta Danemarca si Cipru prezinta in compozitie 1% carne de pasare. Produsul din Romania contine 2% grasime de pasare in timp de acelasi produs comercializat in Danemarca si Malta prezinta 3% grasime de pasare.

The Coca- Cola Company: Fanta Orange: Produsul de pe piata din Romania prezinta un continut redus de suc din concentrat de portocale respectiv de 5%, fata de Italia 12%, Franta 10% si Spania 8%. Romania este singura tara din lista in care sucul de portocale din concentrat este nominalizat al patrulea in lista de ingrediente (in ordinea descrescatoare a ponderii acestora in produsul finit). Nestlé-Nestea Lemon: Produsul comercializat in Romania prezinta alta reteta, in lista ingredientelor figurand 0,08% extract de ceai si utilizeaza zahar si fructoza, produsul din Spania prezentand 0,1% extract de ceai si utilizeaza zahar. Nestlé -Nescafe 3 in1 (Original): Produsul din Romania prezinta proportia de cafea instant de 14,5% fata de 10% in Franta, 9% in Olanda si 7,9% in Germania si Spania.


PUBLICITATE
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *