PUBLICITATE

Pret record la energia electrica! Sunt momente dificile pentru marii jucatori. Astfel, pe piata spot (Piata Zilei Urmatoare- PZU), energia electrica a fost tranzactionata si cu 750 lei/MWh, media fiind de 578,15 lei/MWh.

Pretul este unul considerat extrem de mare si a depasit inclusiv recordul de pe 1 februarie 2017, cand a fost de 680 lei/MWh. Trebuie precizat si faptul ca de peste doua luni, Romania a ajuns sa fie importator net de energie, pe fondul unei productii interne reduse, scrie fanatik.ro.

Pret record la energia electrica!

Astfel, de mai bine de 60 de zile, Hidroelectrica si-a redus puternic productia, ceea ce a dus la importuri masive. Sunt zile in care se importul net depaseste 1.000 MW, in conditiile in care consumul este de 6.500-7.000 MW, potrivit datelor Transelectrica. In acest moment, reprezentantii companiei spun ca in culpa este pe hidraulicitatea scazuta. Cert este ca astazi a fost oprita si Unitatea 1 de la Cernavoda.

PUBLICITATE

Conducerea a motivat “efectuarea unor lucrari de remediere la un parametru de proces”. Inca nu sunt foarte clare motivele pentru care s-a ajuns la acest pret record de 750 lei/MWh, dar ar putea exista o legatura cu oprirea unor unitati de productie, fapt care ar favoriza speculatiile pe bursa. Si in iarna lui 2017, au fost atinse mai multe recorduri tot in urma unor jocuri speculative.

Platim de doua ori mai mult decat ungurii

Atunci au fost avantajati unii producatori scumpi precum Complexul Energetic Oltenia, care si-a recuperat, in acest fel, pierderi uriase. In acea iarna au fost crescute artificial preturile, intr-un mod exagerat, piata fiind influentata inclusiv de declaratii alarmiste ale unor oficiali, precum ministrul energiei. Un singur lucru este clar – pe pietele cu care Romania este cuplata (Ungaria, Cehia si Slovacia), preturile medii sunt la jumatate.

Preturile „vecinilor” sunt situate intre 46,6 euro/MWh si 53,4 euro/MWh, fata de 122,1 euro/MWh in Romania. Nu doar pe piata energiei electrice a explodat pretul, ci si pe cea a gazelor, ajungand sa fie dublu fata de cel de pe bursele externe.


PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *