Ducu Darie a murit miercuri, 18 septembrie, informatia fiind confirmata de mama lui vitrega, Anca Pandrea (73 de ani). Fiul actorului Iurie Darie era internat de aproape doua saptamani la Terapie Intensiva la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti.

Jurnalistul Lucian Mandruta a scris, pe pagina de socializare, cateva cuvinte de suflet pentru cel trecut in nefiinta, scrie cancan.ro.

”Ducu Darie s-a dus.

Duceti-va sa vedeti “Coriolanus” la Bulandra, ca sa intelegeti cu adevarat pierderea.

Dar cea mai impresionanta mostenire pe care ne-o lasa Ducu e chiar moartea lui.

A murit de ciroza. Avea nevoie de un ficat nou. Era pe lista de transplant. Era un mare regizor, sef la Bulandra… va imaginati ca stia tot Bucurestiul, da?

Ei bine, Ducu nu s-a bagat in fata.

Nu s-a bagat in fata la coada pentru viata.

A murit cu ficatul lui, cuminte, la coada la care stateau atatia si atatia necunoscuti, necelebri, poate si netalentati…

Dincolo de lectia de arta pe care ne-a predat-o cand traia, Ducu ne-a lasat-o pe asta.

Lectia egalitatii in fata mortii.

Si a modestiei de a nu trai in plus, pe timpul vietii altora…”, a scris Lucian Mandruta, pe pagina de socializare.

”Cateva cuvinte alese , frumoase, juste ,la moartea unui artist desavarsit ”, ” Imi pare tare rau pentru Ducu Darie. Sa-i fie tarana usoara. Moarte lui mi-a adus aminte de alti cunoscuti care s-au prapadit respectand randul pe lista de transplant”, ” Cat de frumos ai scris, dle Lucian Mindruta! Multumesc✅ Regret Asemenea OM!”, sunt cateva dintre comentarii.

A murit Ducu Darie. Suferea de ciroza

Alexandru Darie suferea de ciroza si era pe listele de transplant hepatic, iar in ultimele luni starea sa de sanatate s-a agravat. In urma cu zece zile, el a fost internat la Institutul Clinic Fundeni, cu o complicatie la plamani, spun apropiatii artistului.

Ducu Darie, cum ii spun prietenii, s-a nascut pe 15 iunie 1959 intr-o familie de artisti, parintii sai au fost Consuela Rosu si Iurie Darie. „Cred ca de pe la 3 ani, 3 ani si jumatate, am inceput sa cresc in teatru. Nu exista bona, baby-sitter si-asa mai departe, asa ca parintii ma luau la repetitii, la Teatrul de Comedie, unde erau amandoi angajati. Era perioada de glorie a Teatrului de Comedie: director era Radu Beligan, iar trupa era de fapt o pleiada fantastica de actori, de la Dem Radulescu, Mircea Albulescu, Gheorghe Dinica, Marin Moraru, pana la cei mai tineri, care atunci erau Sanda Toma, Grigore Gonta.

Alexandru Darie a absolvit in 1983 Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale“ Bucuresti. In 1984 a debutat ca asistent de regie la Teatrul de Stat din Oradea. Consacrarea internationala s-a produs odata cu spectacolul „Visul unei nopti de vara“ (1991), pe care ziarul „The Guardian“ l-a considerat a fi cea mai buna montare de la productia cu acelasi nume semnata de Peter Brook. Spectacolul a fost distins cu premiile pentru cel mai bun regizor si cele mai bune costume la prima editie a Festivalului National de Teatru „I.L. Caragiale“.

In anul urmator, a fost invitat de Oxford Stage Company sa regizeze „Mult zgomot pentru nimic“, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un „eveniment al stagiunii’“. A mai regizat in Statele Unite, la Performing Arts Centre, New-York „Mizantropul“, de Moliere si „Cabala bigotilor“, de Mihail Bulgakov.

Din 2002, Alexandru Darie conduce Teatrul Bulandra, conferindu-i acestuia un statut unic intre teatrele din Romania, cu artisti de elita si cu o dimensiune profund europeana. In 2006, este ales presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, ducand la bun sfarsit in 2011, doua mandate consecutive la conducerea acestei prestigioase institutii.

Anul trecut, Ducu Darie, director al Teatrului „L.S. Bulandra“ din 2002, a realizat un spectacol impresionant prin desfasurarea de forte: „Coriolanus“, cu o distributie de 70 de actori, cu Serban Pavlu cap de afis, in rolul principal. Spectacolul a avut premiera oficiala in Festivalul National de Teatru, la Sala „Toma Caragiu“ a Teatrului Bulandra.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *