PUBLICITATE

Nimeni nu stie cu exactitate cand va muri, insa cu totii stim ca se va intampla la un moment dat. Ei bine, cercetatorii sustin ca un anumit test de sange iti poate spune exact cat mai ai de trait.

Se pare ca oamenii de stiinta au descoperit o metoda prin care pot stabili cat de mare e riscul ca o persoana sa moara. In acest sens, specialistii au identificat in sange 14 biomarkeri care au legatura cu mortalitatea omului, scrie realitatea.net.

Testul care iti spune cand vei muri

Ca sa intelegi mai bine, biomarkerii sunt indicatori masurabili ai gravitatii sau prezentei unor stari de boala. Astfel, analizand acesti indicatori, expertii ar putea prezice mai bine decat oricand care e riscul ca pacientii sa moara in urmatorii cinci pana la zece ani.

PUBLICITATE

Acesti biomarkeri contribuie la o mai buna acuratete in ceea ce priveste determinarea riscului de a muri. Astfel, noul test de sange al cercetatorilor a avut o acuratete cu 10% mai mare decat alte metode de predictie a mortii unui pacient.

Pana acum nu exista un consens in ceea ce priveste factorii care pot prezice cat de mare exista riscul ca o anumita persoana sa moara. Asa ca specialistii isi puteau da seama daca pacientul va muri in urmatorul an, insa nu putea prezice ce s-ar intampla peste zece ani. In plus, factorii de risc conventionali in cazul pacientilor de varste mijlocii (tensiunea arteriala sau nivelul de colesterol) nu corespund neaparat cu cei din cazul celor mai in varsta.

Pentru a stabili in ce masura poate prezice acest test de sange moartea, cercetatorii au realizat un studiu in cadrul caruia au analizat mostrele de sange de la peste 44.000 de pacienti, cu varste cuprinse intre 18 si 109 ani. Dintre acestia, peste 5.500 nu mai erau in viata, ceea ce le-a oferit specialistilor oportunitatea de a determina care biomarkeri erau mai mari in cazul celor care au trait mai mult. Astfel, au reusit sa determine care este riscul de moarte a acestora.


PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *