De ce obrajii devin mai slabi, pielea are un aspect flasc, șanțurile naso-labiale și mento-labiale se adâncesc…? Vărsta e de vina?

Rândurile de mai jos se adresează în primul rând femeilor trecute de 40 de ani, dar nu le exclud nici pe cele tinere care își pot lua măsuri de precauție legate de modificările survenite odată cu vârsta.

Primele modificări care apar la maturitate sunt de ordin plastic. Acestea se manifestă prin alterarea contururilor feței, prin îngroșare sau, dimpotrivă, prin reducerea volumului.

În primul caz, apare bărbia dublă, se îngroașă trăsăturile, fața pierzându-și din finețe. În general, aceste modificări se datorează excesuui ponderal, lăcomiei, păcat frecvent al vârstei mature, care adaugă kilograme inestetice și nesănătoase.

În al doilea caz, așa cum am spus în titlu, obrajii devin mai slabi, mai subțiri, pielea capătă un aspect flasc, se accentuează șanțurile naso-labiale și mento-labiale, mușchii își pierd tonusul, trăsăturile capătă o linie descendentă, care dau un aspect trist și bătrâncios.

Dacă tenul este deshidratat, atunci aspectul se înrăutățește, obrazul este mai flasc, căci trăsăturile sunt lipsite de elementul plastic esențial: apa.

Cauzele principale ale căderii trăsăturilor:

-Slăbirea prea bruscă. De obicei, în curele de slăbire obiectul atenției este corpul, fără a se ține seama de față. Prin slăbire se micșorează grosimea stratului adipos, spațiile lacunare iau locul acestui țesut în hipodermă, micșorează fermitatea și tonicitatea țesutului cutanat și muscular. Dacă slăbirea este pronunțată, țesuturile devin flasce și formează pliuri. Riduri, deci!

Vârsta nu este singura cauză, bolile, stările psihice, printre care grijile, surmenajul, necazurile, pot fi și ele responsabile prin tulburarile pe care le provoacă în metabolismul general.

-Un ansamblu de modificări chimice și biologice ale țesuturilor musculare, grupate sub numele de atonie și atrofie musculară. Atonia este diminuarea tonicității normale a unui organ, iar atrofia este defectul de nutriție al organelor și al țesuturilor caracterizat printr-o diminuare a volumului și a greutății.

Obrazul poate să-și modifice conturul, să dea o impresie de îmbătrânire, fără diminuarea țesutului adipos. În acest caz, nu sunt vinovate numai atrofia sau atonia musculară, căci, fapt curios, modificările conturului se constată în special în acele regiuni ale feței unde mușchii lucrează în permanență (ex. mușchii masticatori-maseterul-, buccinatori și zigomatici).

De aceste modificări se consideră vinovat procesul de îmbătrânire a țesutului conjunctiv, proces foarte complex, bine cunoscut, dar cu multe laturi încă neexplicate de știință.

Cea mai importantă modificare ese slăbirea elasticității pielii, care are ca rezultat o mărire a suprafeței sale.

Problema este complexă și plină de necunoscute. Nu se pot înlătura toate cauzele modificărilor de ordin plastic, dar se pot întârzia și chiar înlătura câteva dintre cele având legătură cu atonia și atrofia musculară, prin mimogimnastică, automasaj și tratamente cosmetice, care recurg la masajul manual, cât și la tratamentele electrice, cu rezultate spectaculoase.

Un articol de Ileana Mlădinoiu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *